Your browser does not support JavaScript!
Joods Klasje

Joods Klasje

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar openbare scholen.Er worden speciale scholen opgericht voor joodse kinderen. In Tilburg wordt voor de kinderen van 4 tot 12 jaar het zogenaamde 'Joodse Klasje' opgericht, dat wordt gehuisvest aan de Antoniusstraat 7.

Leraar

Als leraar wordt Levie Drukker aangetrokken, hij woont op  dat moment nog met zijn vrouw Roza Drukker-Pels in Deventer. Zij worden op 9 maart 1942 ingeschreven in het bevolkingsregister van Tilburg op het adres J.P. Coenstraat 85.

joodsklasje-8

Joods Klasje

Plattegrond

Hiernaast een plattegrond met de locatie van het Joodse Klasje op de Antoniusstraat 7 en de adressen waar de leerlingen van het Joodse Klasje woonden. Door op een icoon te klikken wordt zichtbaar wie op het betreffende adres woonde.

Zesentwintig kinderen

In het Joodse Klasje zaten kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.  Er zijn namenlijsten van verschillende openbare scholen gevonden in de archieven. Een namenlijst van de leerlingen van het Joodse Klasje is niet gevonden. De samenstelling van de klas veranderde ook regelmatig, omdat kinderen onderdoken, op transport gingen of juist oud genoeg werden om naar school te gaan. Het hoogste aantal leerlingen in het Joodse klasje dat wordt genoemd is 26.

Onderstaand zijn de namen van alle joodse kinderen vermeld. die mogelijk (en van sommige kinderen is het zeker dat ze) in het Joodse Klasje hebben gezeten. Door op de individuele namen te klikken, is het verhaal van elk afzonderlijk kind te lezen.

Herkent u iemand op de foto van het Joodse Klasje? Of hebt u een foto van een van onderstaande kinderen? Wij willen het graag weten. Stuurt u alstublieft een mail met uw informatie naar info@joodsmonumenttilburg.nl. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

BernsteinRuth_1948(1931)
Bernstein
BlumenstockGerda
BuchenEdmond
Edmond
BuchenIsaak
Isaak
BuchenManfred
Manfred
CzapnikFanny
Fanny
CzapnikLeoLeib
Czapnik
CzapnikSolomon
Salomon
CzapnikFrancis_1940(1935)
Czapnik
CzapnikSidney_1940(1935)
Sydney
MozesEichenwaldHorst
Horst
BusnacFrankenhuisAdolphina
Adolphina
BusnacFrankenhuisFranciska
Frankenhuis
GersonsvanGelderHans
Gersons
GersonsMagnus
Magnus Fritz
GompersAnna
Anna
GompersMarieke
Maria Anna
HollerHeinz_1943
Hein
HollerMargot_1943(1930)
Holler
LeervanJacob
van Leer
BlumenstockGerda
Ingrid
MoserRenee_1942(1928)
Renee
MozesRoosje
Roosje
NathanFriedaEllen_1945(1932)
Frieda Ellen
RoegSelma
Roeg
BlumenstockGerda
Stad
BlumenstockGerda
Rebecca
BlumenstockGerda
BlumenstockGerda
Clara

Copyright Jardena Gil. 2018